måndag 17 augusti 2009

Apropå fisk



Så här står det bl. a. i Wikipedia om dessa...

"Fiskpinnar är en livsmedelsprodukt som till större delen består av fisk, andra vanligt förekommande ingredienser är mjöl, vegetabilisk olja, majsmjöl, stärkelse, vatten, salt, jäst, förtjockningsmedel och kryddor.

Exempel på fisk som används vid tillverkning av fiskpinnar är sej, Alaska pollock och torsk.
Fiskpinnen lanserades i Sverige 1956 av Findus, som hämtade idén från USA." (Varför blev jag inte förvånad.)

Flottiga fiskpinnar är en middagsfavorit i många barnfamiljer.
Fiskpinnar är inte särskillt mager mat, men det är inte fisken som är fet utan paneringen.

Drygt 3 500 ton säljs det i Sverige varje år.

Hur nu detta är möjligt frågar man sig, när det oftast finns färsk fisk i disken eller butiken bredvid.

Mycké man inte förstår...

34 kommentarer:

  1. Vet inte om det är sant, men en unge påstås ha frågat var man fiskade fiskpinnar...

    Och jag tycker det är gott.
    *harkel*

    SvaraRadera
  2. Jo *hehe* jag har också hört något liknande, skulle inte förvåna mig om det stämmer.

    Willy´s lär enligt de som vet, ha de bästa både pris och smakmässigt, men vad vet jag... :(

    SvaraRadera
  3. Hörru, Baddare. Just hemkommen (tio meter eller så) från dagens målning måste jag framhålla att fiskpinnar var livet för mina ungar. Feta blev dom, dumma också. När jag blev less käkade vi fish änd chips. Gott och fett. Om inte McDonalds hann före, lättsamt och lättätet och fet blir man. Brukar kolla personalen, hyfsat fet den med. OBS, detta var skämt!!!)Nä, torsk ska lagas lätt. Antingen smörstekas lätt, eller kokas fint med lök. Lax ska ha lök, och makrill ska grillas rakt av eller i folie. Gillar sej, brukar göra den i ugnen alt panera den i ägg och brödsmulor. Snart kommer väl friterade kantareller, men då har jag redan hunnit förvinna i min IF på väg nånstans där ingen hittar mig...
    Nu är det snart dags för en rejält kebab...

    SvaraRadera
  4. Jorå, den engelska klassikern är farligt god! Serverad i tidningspapper med äkta engelsk trycksvärta för att få den rätt känslan, är den flera resor momsigare än sketna fiskpinnar. Men visst, en och annan pinne har väl konsumerats även i mitt hushåll, pga lathet och visst tjat.

    Men som du mycket riktigt påpekar, så går inget av de av fett drypande upp mot färsk fisk riktigt tillagad... Sådéså!

    SvaraRadera
  5. fiskpinnar har aldrig inhandlats till detta hem, här föredrar vi äkta vara

    smakat langos ännu ?
    akta dig för det thailändska köket, dom vräkte på STARK sås på våra nuddlar idag

    Livet

    SvaraRadera
  6. Så ska det låta, äkta vara ska det vara, annars får det vara... :)

    Jag har inte varit på sta'n än, ska ner en vända på torsdag, då KAN det bli en langos kanske..?

    SvaraRadera
  7. Nog har ungarna fått äta fiskpinnar och jag med men jag tycker det är lite fisk och mycket panering samt högt pris för det lilla nyttiga man får.
    Fiskbullar är också gott.
    :O)

    SvaraRadera
  8. Jomen, en och annan "pinne" har gått åt, men som du säger, så är det inte mycket fisk utan fet flottig panering man får i sig...
    Fiskbullar i hummersås är en kulinarisk höjdare!
    :)

    SvaraRadera
  9. Men inget går upp mot nymetad aborre, panerad o stekt i lite flott.
    *torkar mej om munnen*

    SvaraRadera
  10. De e mycket momsigt, en höjdare!
    Minns när man kom i land med hinken full av lagom stor abborre, då fick både mås, katterna och vi ungar en högtids stund.
    *ger fan i att torka sig om munnen*

    SvaraRadera
  11. Abborre, mmums. Bästa stekefisken. Fiskade en hög abborrar utanför Valdemarsvik en gång. Satte mig i gräset och flådde dem (testa det). En, två, tre, fyra, fem, jag räknade dem jag flådde, men insåg snart att det inte stämde. Efter att ha flått sex abborrar låg endast tre i högen med färdigflådda! Då såg jag katten. Hon låt på lur, tog snabbt en fisk och stack iväg till sitt lilla gömsle. Nästan lika knepigt som när en mink snodde en öring framför mina fötter, eller en lite jäkla näbbmus snodde bäcköring där jag stod på knä för att smyga mig till nästa fisk. Smör ska det va, gärna med kantareller till!!!

    SvaraRadera
  12. Men det var ju det vi gjorde, flådde (blev en hejare på det faktiskt) och kastade sen renset till måsen. Därefter stektes det i smör, sen åt vi bara ryggköttet, resten fick katterna... SÅ var det surrö! :)

    SvaraRadera
  13. Tjo flöjt!
    Lever men gör numera andra saker på kvällarna än bloggar!
    Lev väl nu!
    Puppe

    SvaraRadera
  14. Tjo flöjt på dig själv du Puppe!

    Jag tycker du gör rätt i det...

    Lev på du, för det försöker jag också att göra!

    :)

    SvaraRadera
  15. Fiskbullar i dillsås är en höjdare. Fiskpinnar är gott.

    Men färsk grillad marulk. Hälleflundra. Det är grejjer det! *drägglar* /Kurran

    SvaraRadera
  16. Nej nej och åter NEJ! I hummersås ska det vara har jag ju sagt! Men förövrigt så ser jag fram mot att du gärna bjuder på färsk grillad marulk. När frågar man sig bara. :)

    SvaraRadera
  17. Självklart sa de va i hummersås, nåt annat
    duger ICKE, basta.
    Marulk, hur låter de?
    *Ger f-n i o dregla*/Hilmer

    SvaraRadera
  18. Jag tycker att det är DYRT med fiskpinnar..
    När jag var liten var det billig mat men inte nu..

    Hur mår du då??
    Jag hoppas att det är toppen bra på alla vis.
    Ha en toppen onsdag

    SvaraRadera
  19. Gösta: VISST ska de vara hummersås, självklart.
    Men du ska inte lyssna på marulken, du ska äta den, skillnad de!

    SvaraRadera
  20. Mingla: Skrapar man bort allt fet panering, så blir kilopriset på firren rätt högt, för det blir bara knappt hälften kvar...

    Jorå, här mås de toppen, och vi ska nog ta oss igenom den här onsdagen också ska du se.

    Ha ré

    SvaraRadera
  21. Mors.

    Fiskpinnar i hamburgerbröd med en massa jox till, är inte heller dumt.

    Men kladdigt...

    SvaraRadera
  22. Mors.

    Det har varit vad man kallar "snabbt fixat"!

    Kaviar, glöm inte att det ska vara kaviar till pinnen, om inte annat så som smaksättare!

    SvaraRadera
  23. Rapport från kvällens elitseriespeedway:
    Rospiggarna -Västervik 49 - 47!
    I Roslagens famn på den blommande ö, där vågorna klucka mot strand och vassarna vagga och nyslaget hö det doftar emot mig ibland där sitter jag intill depån på en bänk och tittar på Piggarnas åk ...
    Nej men jag önskar jag vore där!
    :O)

    SvaraRadera
  24. Alltså, Calle Schewens vals av Evert Taube är oerhört träffsäker, den bara är Roslagen i ett nötskal!

    *drömmer tillbaks till öarnas ö Singö*

    SvaraRadera
  25. Ja du Gösta, nån gång i framtiden vore de la f-n oxå om vi inte kunde frekventera ön igen.
    /Hilmer

    SvaraRadera
  26. Jo du Gösta, kommer tid, kommer råd som de kloka säger. :)

    SvaraRadera
  27. Ok, de största problemet e la tiden,
    kan ja tänka. =)
    *Hiilmer*

    SvaraRadera
  28. Mors.

    Hur går det med underhållet av Molly?

    Dags för ett bildreportage kanske...

    SvaraRadera
  29. Gösta: Jomenvisst är det så... :)

    Sjusovaren: Mors. Visst ska det bli ett både spännande OCH intressant reportage när väl det STORA underhållsarbetet väl kommer igång.
    Vi - Molly och jag, inväntar nu bara att sakkunskapen gällande dylika renoveringar i form av Hilmer bror min skall dyka upp. Sen du!

    SvaraRadera
  30. Jag kommer in och berättar att jag blev alldeles glad av dina ord hos mig idag..
    ;o)

    Jag tror att du har det ganska så bra om jag får gissa och jag hoppas att luften har blivit lite högre hos dig för det har den blivit här.. Dagarna i sörmland är för tillfället mycket trevliga..

    Ha en riktigt bra kväll nu
    Tycker Mingla

    SvaraRadera
  31. Det var skojigt att höra, för det var meningen med dem, ja att göra dig glad alltså! :-)

    Idag var det väldigt varmt men som tur var, blåsigt. Jag betade av den traditionella vändan på Malmö Festivalen i kväll, käkade en langos delux och lyssnade både på 60-tals och blues musik och drack för säkerhets skull en öl i varje tält, alltså - som vanligt! ;-)

    Ha ré du med.

    SvaraRadera
  32. Hej Badaren! :-)
    Jag blir alltid misstänksam över formuleringar som "till större delen består av..." Det räcker ju med 51% för att det kan hävdas vara "till större delen". Och "förtjockningsmedel" gäller kanske både tillsatsen och effekten på konsumenten...

    Fiskbullar är faktiskt gott - både i hummersås och i dillsås.
    Men godast i dillsås... ;-)

    SvaraRadera