lördag 26 februari 2011

På röken

När jag var en liten knallpåse häckade jag på Singö, en ö i roslagens famn. Då när det begav sig fanns det gott om allehanda fisk i havet, vilket man inte kan skryta med nuförtiden. Man metade abborre och braxen, kastade efter gädda, lade nät och långrev... Men höjdaren var att pilka torsk! 
När man kom hem med fångsten var röken varm och enriset klart för att användas. Röken sköttes av gårdens äldste, vi barn satt troget runt om och väntade otåligt. När första torsken togs ur röken och skinnet revs av skivade sig köttet och såg nästan ut som chips. Det rådde en andäktig tystnad när så provsmakningen tog sin börja, detta mina vänner var lön för mödan kan jag lova. På ön användes en stor stenrök, själv skaffade jag mig en liten plåtrök

vilken funkar hyfsat, men inte riktigt i klass med den gamla väl inrökta och av flata stenar byggda röken.
Till torsken momsade vi potatis och stuvade grönsaker minns jag... 
På bordet ska det stå rikligt med rökt torsk. Till det ska du koka potatis. Stuvningen består av blandade bönor, t ex haricot verts och vaxbönor, sparris, senap, smör, vetemjöl, mjölk, grädde, salt och vitpeppar.
 Bon Appétit!

12 kommentarer:

  1. Åå Jösses vilken nostalgitripp jag fick nu..
    Vi hade en sån liten rök som du har på bilden som man lade någon skum röd sand i.. =/
    Jag minns så väl när vi var på ett ställe någonstans i Jockmokkstrakten och fiskade någon snygg fisk som jag glömt namnet på.. Jag tror att jag var typ 5 år eller så..
    Det fanns två sjöar och två hus mitt i ingenstans och DÅ skar hunden upp tre av fyra fötter på nått hysteriskt vasst..
    Undra om det är röken eller allt blod jag minns mest.. =)))
    Men jag håller med du.. Det är gott med rökt fisk..

    SvaraRadera
  2. Man behöver ta en nostalgitripp emellanåt för att stressa av. Sand? Mjä, det var nog alspån... :)
    Det här med jycken låter som Murphys lag slog till, "om något kan gå fel så kommer det att göra det" och då (naturligtvis) vid sämsta möjliga tillfälle!
    Rökt firren är en delikatess.

    Haré

    SvaraRadera
  3. Dessa jäkla matporr-bloggare...

    /Lennart

    SvaraRadera
  4. Men mat är ju (nästan) den enda last jag har, missunnar du mig den ... VA?

    SvaraRadera
  5. Så det är HÄR du hålls till nu?! Suktar efter våren och släpper rökare... Nu är det kokta fläsket rökt och du är upphittad så här blir lite kul. ;)/Larsson

    SvaraRadera
  6. Moss moss Larsson, det är inte fläsk Larsson, det är fisk... Kände du inte det på doften..? He he Märkligt.

    *tjuter av skratt*

    SvaraRadera
  7. Torsk från Singö...det är GOTT!!! Rökt, kokt, stekt, nästan t o m rå..eller ok då, inte rå, det är inte gott.
    :-)

    SvaraRadera
  8. Torsk från vattnen runt Singö is da shit! :)
    Tillagad utan krusiduller är den inte bara himmelskt god, utan man blir både listig och stark av den...
    Firre på österländskt vis (dvs rå,) är att betrakta som kattmat!

    SvaraRadera
  9. Mors...
    Söndag!
    I morgon Måndag..!
    Haré

    SvaraRadera
  10. Mors.

    Visst är det så, som jag längtat!

    Haré

    SvaraRadera
  11. Mors.

    Visste man inte bättre så skulle man kunna tro
    att det går mot vår...

    *ser osäker ut*

    /Lennart

    SvaraRadera
  12. Mors.

    Snacka inte om det... Så fort man knystat något om ... ja du vet, så nog f-n har vinterhelvetet tagit ny sats!

    *kniper käft*

    SvaraRadera