söndag 14 november 2010

Liten kurs i navigation

NAVIGATION

SJÖKORT
Att man använder sjökort till sjöss vet du kanske. Ett sjökort är en karta över haven som talar om var grunden finns och var det är djupt vatten. Vägar på havet heter "farleder". Farlederna markeras ut på sjön och på sjökorten med hjälp av fyrar och sjömärken.

FYRAR
Vissa fyrar lyser långt ut i havet så fartygen ser dem när de närmar sig land. Dessa kallas angöringsfyrar. Andra fyrar visar hur fartyget ska gå inne i en skärgård utefter farlederna, utan att gå på grund. Dessa kallas ledfyrar.

SJÖMÄRKEN
För att märka ut var grunden ligger finns det olika typer av flytande sjömärken. De minsta sjömärkena kallas prickar. De är förankrade med långa kättingar till bojstenar på botten. Därför kallas de flytande. Det finns fasta sjömärken också. De står på land och kan vara till exempel ett kummel eller båk.

KOMPASS
Ibland ska fartyget så långt bort att det inte räcker med sjökort, fyrar och prickar. Då måste man ha andra instrument för att hitta. Det viktigaste ombord är en kompass. Kompassen har en nål som alltid visar mot norr och som man kan ställa in så att man vet vilken kurs man ska styra för att komma rätt. För att veta vilken kompasskurs man ska gå måste navigatören först rita ut kursen på sjökortet och sedan mäta hur många grader kursen är. Då vet styrman hur många grader kompassen ska visa för att de ska komma rätt.

LOGG
För att veta hur långt man har "åkt" och när det är tid att svänga till en ny kurs, har man en logg som mäter fartygets fart och hur många sjömil man har gått. En sjömil är 1852 meter lång.

RADAR
Om det är mörkt eller dimma så kan det vara svårt att se fyrar, sjömärken eller andra fartyg. Då använder man radar. En radar är en stor snurrande antenn som sänder signaler i luften. Dessa träffar olika föremål som öar, berg och andra fartyg. Sedan studsar de tillbaka till radarantennen. På en radarskärm kan man se vad som finns runtom fartyget även om man inte ser något genom fönstret.

2 kommentarer:

  1. Bra kunskap för den som inte tar havet med ro.
    Hur kom jag att tänka på Monica Z och Topaz nu då?

    SvaraRadera
  2. Tja... Kan det vara att du känner dig lite ensam på havet, eller att du känner en oerhörd dragning till Riddarfjärden?

    SvaraRadera