torsdag 17 mars 2011

Barnarbete

Barnarbete var förr vanligt förekommande på landsbygden. Drängens roll fick vi barn ofta ta på oss. När andra barn "låg vid havet" och badade, fick vi slita på åkern bland broms och hungriga "hästflugor". För att då inte tala om havremoppens avgaser, vilka man hade rätt i snoken (se bild)... Föga hjälpte det att stöna och stånka, som dagens ungar gör så fort man ber dem om en tjänst.


Då gällde det att räkna de lyckliga stunderna blott... 
Förövrigt så var det en tjusig tid, då när allt var så mycket bättre!

Haré

6 kommentarer:

 1. De där hjulräfsorna var bra på steniga backar och ojämna åkrar. Hästarnas backhö var det perfekta till men släpräfsan tog med sig bättre fast den krävde ett jämnare underlag för att inte fastna.

  SvaraRadera
 2. På norra delen av ön så fanns det bara förhållandevis små tegar, vilket gjorde att det blev att åka mellan flera små plättar, till det duger bara hjulräfsa. Dessutom var släpräfsorna svårare att hantera för en liten man.

  SvaraRadera
 3. Godmorgon här kommer en kvittrande Ullis :-))))

  Jag väntade lite idag,då du inte verkar vara så munter på morgnarna;-))

  Jamen visst är det märkligt att man liksom bara minns hur bra det var när man var i ungdomens dagar? Då är det nästan bara lyckliga,roliga minnen som dyker upp.

  Ha nu en riktigt skön fredag badis..För det tänker jag ha.

  *goa fredagskramar*

  SvaraRadera
 4. Gomorron!

  Haru försovit dig. Och skylla på mitt morgonhumör för att dölja det... Nähä vet du vad! :-)

  Det är nog en överlevnadsegenskap som träder in när den behövs tror jag.

  Eller som texten så fyndigt lyder i Monty Python's Life of Brian - Always Look on the Bright Side of Life. "Life's a Piece of Shit, When You Look at It."

  Haré du med.

  SvaraRadera
 5. BARNARBETE!?!?

  Men låt oss genast, som en man, (eller kvinna) ställa oss på barrikaderna och skrika i högan sky!

  Även om det här hände för 50-60 år sen, så måste de ansvariga straffas för detta vidriga beteende. Och vad gör myndigheterna och varför hör man inget i media om det här...?

  Ehm... sorry, jag blev visst lite upprörd...

  SvaraRadera
 6. Ja tyvärr finns det inte så många av tyrannerna kvar i livet, men hut det borde de ha vetat ... tycker man. Dessutom tycker jag att dagens ungdom borde köra mer häst ... eller något åt det hållet.

  SvaraRadera